• 1974

    In 1974, the pool had a major facelift

    and was virtually rebuilt. As the pool was now to be heated and chlorinated, the cost of the equipment to do this was prohibitive and this resulted in the pool being reduced in size to 20m x 8m.

    The modernisation was undertaken as part of a package of improvements to the village, such as the construction of the community centre on the site of the old railway station, and was funded by the government.

    To enable the pool to take advantage of the grants available, the control of the pool came under the umbrella of the Ingleton Rural Community Association, where it remains today.

  • 2005

    Further improvements were made

    to the filtration system which ironically, with the new equipment it could now have serviced the pool volume as it was in its original size.

    A new changing block was officially opened in July 2005, boasting showering facilities, private changing booths and under floor heating. Some improvements to accessibility for disabled people have also taken place, with the introduction of a ramp to the entrance, and disabled changing/toilets.

    2005

  • 2013

    New seating and high level seating terrace

    were introduced.  The seating banks were upgraded and the construction of a high level seating area including tables and chairs was introduced.

  • 2021

    Splash Zone features and a large redevelopment

    of some of the pools areas was completed in the Spring of 2021.  The original larger Splash Zone design had to be scaled down following funding and grant issues.

    Following the complete closure of the swimming pool for the summer 2020 season as a result of the COVID-19 pandemic, the committee and volunteers decided that this created an opportunity to push on with the major works.  The existing Office was completely upgraded and outside area by the main entrance had a complete new redesign.  This included the introduction of a new seating and picnic area with BBQ facilities, a new bike parking area and additional hand rails.

    Inside the pool, the major new Splash Zone addition was a replica of Thornton Force which is one of the finest waterfalls in England.  Children and play in the waterfalls waters or sit under then waterfall and experience a media presentation.  Additional Splash Zone features were installed in the roof of the Boiler room.

    These works represented the largest improvements to the pool since 1974.

    2021

  • Present day

    As part of the day to day running of the pool,

    during the summer season it employs a Supervisor, Caretaker and Lifeguards as part of its operational requirements, but without the help of unpaid volunteers, who organise fund-raising, man swimming club sessions, some public sessions and maintain and clean the pool each season, the pool could not operate today or have survived over the years. It is to these unselfish, under recognised souls , both past and present, that this web site is dedicated.